Sint Jacob verleent de zorg aan ouderen met een psychogeriatrische aandoening op vrijwillige basis. Soms zijn cliënten niet (meer) zelf in staat te beoordelen wat goed voor hen is. Dan kunnen ze te maken krijgen met onvrijwillige zorg.
Verzet
Onvrijwillige zorg is zorg die volgens deskundigen wel nodig is, maar waarmee de cliënt en/of diens vertegenwoordiger niet instemt of waartegen de cliënt zich verzet. Dat kan variëren van douchen tot gedwongen opname.
Wet zorg en dwang
De inzet van onvrijwillige zorg is geregeld in de Wet zorg en dwang (Wzd). Daarin staat in welke situatie onvrijwillige zorg mag worden toegepast, wie dat besluit neemt en op welke manier, hoe lang de onvrijwillige zorgverlening mag duren en wanneer het wordt geëvalueerd. Het uitgangspunt is dat onvrijwillige zorg alleen is toegestaan, in de minst ingrijpende vorm, als het echt niet anders kan.
Vragen?
Heeft u vragen over de inzet van onvrijwillige zorg? Dan kunt u terecht bij de kwaliteitsverpleegkundige van uw locatie of de onafhankelijke cliëntenvertrouwenspersoon van Zorgstem. De contactgegevens vindt u op onze website.
Meer informatie over de Wet zorg en dwang vindt u in de brochure.